З щоденника [Т.Г. Шевченко] - Шевченко, Тарас Григорович (Харків : Радянська література. Друкарня ДНТВУ, 1934)
Шевченко здобув собі великої популярності як поет. Але не кожному відомо, що Шевченко, крім поезій, написав ряд повістей та „Журнал", тобто щоденник, уривки з якого ми тут подаємо.
„Журнал", як назвав свій щоденник Шевченко, розпочав він 12 червня 1857 року, перебуваючи на засланні в Новопетровській фортеці. Звістка про близьке звільнення із заслання підбадьорила Шевченка, стала за стимул у піднесенні його творчої праці. Першим виявом творчого піднесення і були рядки щоденника. Початок цієї насиченої революційним змістом книги присвячений змалюванню гнітючого казарменого режиму Новопетровської фортеці, характеристиці палочної дисципліни, що панувала в армії Миколи І. А поруч цього — радісні надії на близьке звільнення, мрії про майбутнє життя на волі... Дуже характерні, типові для Миколаївської Росії, картини гніту малюють перші сторінки щоденника, і тим ці сторінки особливо цікаві для нашого читача. Повертаючись із заслання, поет продовжує щоденник. Перебування в Астрахані, подорож пароплавом Волгою, місяці перебування в Нижньому Новгороді, вичікування дозволу повернутися до столиці, перебування в Москві, нарешті життя в Петербурзі, — ось канва, що на ній розгортаються події поетового життя, відбиті в щоденнику.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Інститут Тараса Шевченка; Шевченко Тарас Григорович; українська література; література; „Журнал"; заслання в Новопетровській фортеці; щоденник Шевченка