Бран, Є.Т.Бран, Е.Т.2014-12-152014-12-151945Бран Є.Т. Сажка зернових культур / Є.Т. Бран. – Київ; Харків: Державне видавництво сільськогосподарської літератури УРСР, 1945. – 31 с. : іл.https://escriptorium.karazin.ua/handle/1237075002/2555Сажка або головня — хвороба, збудником якої є грибок. Цей грибок розвивається в організмі рослини. Хвора рослина спочатку майже нічим не відрізняється від здорової, але потім починає відставати в рості. Під час утворення колоса деякі частини рослини перетворюються на темну, чорно-буру масу зародків грибка — спор; ця маса мажеться або буває пиловидна. Окремі спори дуже маленькі і їх не можна помітити неозброєним оком. Достиглі спори розносяться з насінням, вітром або іншим способом, заражаючи певні культурні рослини. Грибок, розвиваючись, уражає одну з частин — колос, стебло, волоть, а іноді всю рослину. Сажка заражає всі наші хліба — пшеницю, жито, ячмінь, овес, просо, кукурудзу. Видів сажкових грибків багато, але кожний з них уражає лише одну зернову культуру. Наприклад, з вівса ця хвороба не переходить на просо, а з проса не переходить на пшеницю і навпаки. Але на кожному хлібному злаку буває один, два, а іноді і три своїх власних види сажки. Тут описано найбільш поширені види сажки і як хліб заражається ними.Підвищити врожайність зернових культур можна тільки вміло впроваджуючи весь комплекс передової агротехніки, що включає давильну і вчасну боротьбу з шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин. Серед хвороб зернових культур найбільшої шкоди завдає сажка головня) різних видів, від якої сільське господарство щороку втрачає десятки міліонів центнерів зерна. Наприклад, в 1944 році ледве не вся озима пшениця в окремих колгоспах і радгоспах Миколаївської області була уражена цією хворобою. Отже, володіння технікою боротьби з сажкою, правильна організація цієї боротьби мають виняткову вагу для збереження врожаю. Одним з основних заходів боротьби з сажкою є правильне протруєння насіння. Відомі випадки, коли, не зважаючи на протруєння, в посівах багато рослин уражалося сажкою. Це пояснюється тільки тим, що протруєння провадилося неправильно. У наслідок і праця й отрути витрачалися даремно, а до того ж хвороба завдавала великої шкоди врожаєві. Щоб запобігти цьому, треба знати, як ця хвороба розвивається поширюється, коли саме вона уражає зернові культури і в чому полягає вплив заходів боротьби з нею. Знаючи це, легко буде оволодіти технікою протруєння насіння і правильно боротися з сажкою, цілком зберігши цим вирощений у полі врожай.ukResearch Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of scienceResearch Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Agricultural historyхвороби рослинсільське господарствовиди сажкисажка пшеницізона житасажка вівсасажка ячменюсажка просасажка кукурудзинащо потрібно протруювати насінняспособи протруєнняпротруєння при яровизаціїзаходи, що забезпечують високу ефективність протруєнняотрути для протруєння насіння зернових культурформалінпрепарат Давидовахлорне вапносуперфосфатпаризька зеленьмашини для протруєннядезинфекція зерносховищ, інвентаря і тариЯк збирати і зберігати насінний матеріал, щоб запобігти зараженню йогоправила поводження з отрутамизаходи охорони працігрибокСажка зернових культурГоловня зерновых культурBook