Твори. Т. 2 : Слобожанщина - Щоголів, Яків Іванович (Харків: Державне видавництво України, 1930)
Бібліотека українських класиків.
Слобожанщина
«Друга збірка віршів Щоголева «Слобожанщина», що вийшла у світ в день похорон поета, складається з віршів, писаних в більшості ще у 80-х роках, як про це свідчать дати під деякими віршами, деякі з них позначені роком видання першої збірки «Ворскло» (1883). Можна гадати, що уже до 1891-го року, за виїмком кількох віршів, пізніше написаних, збірка була готова,— про це говорять нам листи Щоголева, в яких він згадує збірку віршів «На Слобожанщині». Але ж видавати її у світ він не поспішав, даючи з неї окремі вірші (очевидно, на прохання редакторів) до різних часописів — до галицької «Зорі», «Складки», «Харьковских Губернских Ведомостей», «Южного Края» і т. д. В увагах до цих публікованих віршів, в статтях про Щоголева в місцевій пресі, ми раз-у-раз зустрічаємо згадки про «Слобожанщину». Невеликий успіх першої збірки в публіці розхолодив поета, і поспішати з виданням другої збірки він не мав бажання, потерпівши до того ж на першому виданні, як він сам признається, триста карбованців збитку. Крім того, всупереч тодішнім літературним обставинам і купівельній спроможності українського читача, упертий поет лишився вірним собі і згоджувався випустити книжку в пристойному лише вигляді, щоб вона була «в оболочке, соответствующей заключенной в ней работе». Старий естет і в цьому технічному питанні ішов проти «течения», не рахуючись з практикою видавання українських книжок. Справа з друкуванням чи власне з підготовкою «Слобожанщини» до друку досить повно висвітлюється в листуванні поета з харківськими знайомими — Бєліковим, Шимєновим і редактором альманаху «Складка» Ц. Білиловським. Бєліков в своєму листі до Щоголева, пояснюючи причини млявого продажу «Ворскла», вказував на тяжке становище українського письменства «Ворскло» издано чудесно, но дорого. При отсутствии у нас своей литературы, своей читающей публики, рекламы, своей критики мы не можем издавать книги дорогим изданием. Нам нужно ширить книгу как можно более, чтобы ее читал и сельский учитель, и студент, и писарь, и грамотный крестьянин».
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Слобожанщина; українська література; поезія; українські письменники