Фольклор Вітчизняної війни (Львів : Львівський обласний Будинок народної творчості. Респ. Друко-хромолітографія «Атлас»., 1945)
Матеріал зібраний в західних областях УРСР – Львівській, Дрогобицькій, Станіславській, Тернопільській – фольклорною секцією Львівського обласного Будинку народної творчості. Збирачі: В. Лавриненко, І. Люклян, А. Мацкевич, С. Товарницька.
"Видаючи першу збірку „Фольклор вітчизняної війни", фольклорна секція Львівського обласного Будинку народної творчості ставить перед собою завдання популяризувати прекрасні зразки народної творчості серед широкої громадськості, зафіксувати народну думку участі українського народу в великих історичних подіях, — у боротьбі з ворогом людства — з гітлерівською Німеччиною. Оцей перший випуск, за яким, треба сподіватися, підуть дальші випуски, обіймає пісні, оповідання й приповідки, зібрані в західних областях України, головно на Бойківщині, в с. Перегінсько й околишних селах Долинщини. Записи походять від селян і з їх становища освітлюють події теперішньої світової війни та відображують їх переживання й настрої, що разом складаються на дуже цінний матеріал для майбутньої історії наших часів. Та в порівнянні з давнішими записами цей найновіший фольклорний матеріал виявляє дуже помітні літературні впливи, які шляхом популярних видань і преси просякають у народні маси. В деяких піснях помічається вплив російських революційних пісень. Між записами ми зустрічаємо й літературні складання, які ще не вспіли висловом, поетичним стилем і формою достосуватися до творів народної поезії. Однак, вже само поширення цих творів в усній традиції, їх безіменність, врешті й ідейний підклад, що відображує настрої народних мас — усе те споріднює їх тісно з творами української усної словесності".
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Music; Колесса Ф., академік; Стешенко С., директор Львівського обласного Будинку народної творчості; Львівський обласний Будинок народної творчості; фольклорна секція; Лавриненко В.; Люклян І.; Мацкевич А.; Товарницька С.; Дутка Олекса, лісоруб, с. Майдан Солотвинського району; Кузь Йосип (Осип), с. Перегінсько; Глинка Софія, с. Підгірки Калушського району; Омелько Н., с. Луги; Проць Софія, с. Підгірки; Басса Марія, м. Львів; Іванчук Петро, с. Долпотів Калушського району; Вірета Леон, с. Перегінсько; Волошин П., Перегінський район; Гарбуз Олег, Глиняни Львівської області; Гнатюк Іван, с. Пійло Калушського району; Комар Ольга, с. Пійло Калушського району; Яблонська Марія, с. Струтинь Золочівського району; Грицик В., с. Небилів; Янко І., с. Довге Перегінського району; Зінич Василина, с. Небилів; Гринів Михайло, с. Долпатів; дівочий хор «Вівчар», с. Сливки Перегінського району; Кузич Олеся, керівник хору «Вівчар»; Ясинець Петро, с. Ясінь Перегінського району; Василь К., с. Луги Рожнітівського району; приказки про війну; Бедрило Андрій, с. Бартатів Городокського району; Михасів Василь, селянин, с. Камінь; Синьків О., с. Пасіч; Мацевич Микола, селянин, с. Перегінсько; Твардонь Є., с. Судова Вишня Городокського району; Анна З., Скалат Тернопільської області; Устик Євгенія, м. Яворів Львівської області; література про війну; воєнна історія; Велика Вітчизняна війна; Друга світова війна; The Second World War; любов до Батьківщини; боротьба з фашизмом; Ukraine; History of Ukraine; українці у Великій Вітчизняній війні; Україна; звірства німецько-фашистських загарбників; Червона Армія; любов до України; історія України; Ковпак; пісні воєнного часу; фашистська каторга; українська література; українські думи; українські народні пісні; народний фольклор; вірші про війну; український народ; германська окупація; фольклор; українська мова; приповідки; Бойківщина; Долинщина