Про знахідку скам'янілої риби в Харківському поверсі слободи "Меловой" Ізюмської округи - Карякін, Леонід Іванович (Харків : Видавництво ХДУ, 1929)
Навесні 1928 року геологічним кабінетом Харківського ІНО було одержано повідомлення про те, що в слободі Балаклеї (Ізюмської округи) знайдено якусь то скам'янілу рибу. За пропозицією завідувача кабінетом проф. Д. М Соболева, я виїхав до Балаклеї з метою зібрати відомості про нахідку, а коли можливо то й привезти її до геологічного музею ІНО. Коли я приїхав до Балаклеї, то мені вдалось вияснити, що у одного з тамтешних мешканців, дійсно знаходиться скам'яніла риба, яку було знайдено в зеленому главконітовому пісковцеві і так гарно схоронено, що навіть особи, які мають мале відношення до палеонтології, без труднощів визначили, що відбиток цей належить рибі. Камінь, в якому було знайдено скам'янілу рибу, був привезений до Балаклеї, для будівлі з слободи „Меловой". З метою виявлення умов залягання главконітового пісковця з скам'янілою рибою, я оглянув каменярню в слободі „Меловой". Слобода „Меловая" розтошована на правому березі р. Дінця на місці впадання в нього р. „Меловой", в місцевості, яка досить багато зрізана ярами.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects; Харківщина; Харківське Товариство дослідників природи; Kharkov University; the history of Kharkov University; скам'яніла риба; геологічний кабінет Харківського ІНО; Балаклея, слобода; Ізюмська округа; палеонтологія; Мелова, слобода