Наумов, Зіновій2017-03-272017-03-271930Наумов Зіновій. Єврейські релігійні свята : економічна основа їх та експлуататорська роля в минулому й сучасному / Зіновій Наумов . – Харків : Видавництво «Пролетарий», 1930 . – 70 с. – (Антирелігійна бібліотека).https://escriptorium.karazin.ua/handle/1237075002/5512Свято — це видатна частина народнього побуту. У євреїв кожне свято вимагає своєї певної обстанови в хаті і специфічної „кухарської продукції". У суботу та в усі святкові дні євреї повинні заживати не звичайної їжі, а особливих, спеціяльно виготовлених страв. Починаючи від славнозвісної «хали», фаршированої риби, «чолнт» та інших суботніх страв і кінчаючи пасхальними галушками з маци і йомкіпурськими пряниками та пурімськими пирогами (відомими на Україні під назвою «гамане вухо») — все це хатня господарка, пригнічена єврейська жінка, повинна виготовлювати власними руками. Щоб жінка могла акуратно виконувати свої „кухенні" і хатні обов'язки (напередодні пасхи вона повинна „очищати" хату від хомеца, „коширувати" посуду і т. ін.), рабини звільняли її від цілого циклю релігійних обов'язків і всіляко применшували її значіння як члена релігійної громади.ukResearch Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/TheologyResearch Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Historyевреиєврейські релігійні святарелігіяісторія релігіїСвята новий рік („рош-гашоно") та судний день(„йом-кіпур")Осіннє свято „сукойс", або кущі, та його значінняЗимове свято „хануко", або МакавіїСвято закінчення зимового періоду — „пурім"Весняне свято „пейсах", або пасхаСвято „шовуєс", або п'ятдесятницянародний побутрелігійне святоАнтирелігійна бібліотекаЄврейські релігійні свята : економічна основа їх та експлуататорська роля в минулому й сучасномуBook