На Місяці : фантастична повість - Ціолковський, Костянтин Едуардович (Харків : Державне видавництво України, 1930)
"Чи можна перелетіти на Місяць? У цім оповіданні мовиться про те, що трапилося б із людьми, якби вони опинилися на Місяці. Звісно, пригоди цих людей вигадані — усе діялось уві сні". (Я.І. Перельман).
"Машина літати на Місяць і на планети —„зореліт" — не буде схожа ні на літака, ні на дирижабль, ні навіть на гармату. Зореліт найбільше схожий буде на ракету. Багатьом із вас, мабуть, доводилося бачити ракету, що гарно знімалася догори на тлі нічного неба. Знаєте, чому вона летить? Ракета — це рурка, начинена порохом, з одного кінця закрита, а з другого відкрита. Порох з відкритого краю запалюють, тримаючи ракету цим кінцем донизу. Дим густим струмком витікає вниз, а сама ракета летить угору. Не думайте, що ракета летить угору, відштовхуючись цим струмком диму від навколишнього повітря. Ні, вона полетіла б і тоді, коли б навколо зовсім не було повітря. Причина руху ракети інша: ракету підштовхує той газ, що створюється всередині її; цей газ в один бік витікає вільно, а в другий бік, де немає виходу, — тисне. Тут відбувається те саме, що й при пострілі з рушниці: стиснутій газ, що утворюється під час вибуху порохового набою, викидає кулю в один бік і разом з тим відштовхує рушницю в другий бік. Тому огнепальна зброя дуже „відбиває" при пострілі. Завдяки цьому „відбоєві" ракета летить угору. Повітря для її польоту зовсім не потрібне; вона б так само летіла й там, де немає повітря".
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science and ideas; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Physics; авіація та воздухоплавання; атмосфера; космос; космічні дослідження; астрономія; Земля; Місяць; Юпітер; фантастика; фантастична повість; дирижабль; ракета