Гряде розплата - Засенко, Олекса Єлисейович (Українське Державне видавництво. Друкарня «Мистецтво», Харків., 1944)
"Земля ридає. Стогнуть гори. О, горе, горе, горе, горе! Куди не кинь, куди не глянь, кипить кривавий океан народних мук... Німіють боги. Шкода шукати аналогій у хащах темних та глибоких минулих плутаних сторіч. Нема. Не знайдеш. Марна річ."
"Дивлюсь і бачу — скрізь пустині. Де міста? Де слави древньої святині? Скрізь руйновища й тінь хреста проклятого на всіх язиках. — Потрощені сади, ліси... В степах стоогнений музика громохко трубить на баси... Якою кров'ю віддамо за спалені веселі села? ... Карбуймо у серці все ми! І прийдемо з усіх кінців, без тіні жалю на лиці і запитаєм: де подів добуте нами у труді добро? Куди сховав те, що безкарно грабував у нашім краї, в полі, в хаті? Про все спитаєм при розплаті! Про вугіль, хліб, вино, залізо, кого, за що і де зарізав, спалив, замучив, розтерзав?.. Ані одна гірка сльоза не буде прощена! Сповна наллєм смертельного вина і скажем: пий, твоя війна, твоя, мерзотнику, вина — тобі й питво отруйне пити!"
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; література про війну; вірші; Друга світова війна; Велика ВІтчизняна війна; The Second World War; митці проти війни; Ukraine; history of Ukraine; military history; поети про війну; злочини німецько-фашистських загарбників; боротьба з фашизмом; вірші про війну