Альбом к 100-летию (1805–1905) Харьковского университета - Иваницкий, Алексей Михайлович; Багалей, Дмитрий Иванович; Іваницький, Олексій Михайлович; Багалій, Дмитро Іванович (My University, 1905)
Цей Альбом, видання якого здійснено за ініціативою Харківського фотографа Ал. Мих. Іваницького і виконано на його особисті кошти, за походженням, стоїть у тісному зв'язку з рядом видань з історії Харківського Університету, викликаних столітнім ювілеєм його в 1905 році. Мета видання полягала, головним чином, у тому, щоб скласти колекцію портретів усіх університетських діячів за 100 років існування Університету. Крім того, передбачалося дати знімки і з інших пам'яток, що характеризують університетське життя за минуле століття.
Багалій Дмитро Іванович (1857-1932), відомий історик, архівознавець, громадський діяч. Випускник Університету св. Володимира (м. Київ, 1880), професор, ректор Харківського університету, завідувач Харківського історичного архіву, член Державної Ради (С.-Петербург, 1906, 1910–1914), голова Харківської міської Думи (1914–1917), академік Всеукраїнської Академії наук , організатор та директор Інституту української культури та Інституту Тараса Шевченка. Найбільш відомі роботи: «Колонізація Новоросійського краю та його перші кроки шляхом культури» (1889), «Магдебурзьке право в Лівобережній Малоросії» (1892), «Досвід історії Харківського університету (за неопублікованими матеріалами)» у 2 т. (1893–1904) ), «Історія міста Харкова за 250 років його існування» у 2 т. (у співавторстві, 1905–1906), «Історія Слобідської України» (1918), «Український мандрований філософ Г. С. Сковорода» (1926). Іваницький Олексій Михайлович (1855–1920), відомий харківський фотограф-художник кінця ХІХ – початку ХХ ст. Його роботи вирізняються високою якістю, оригінальністю композицій, новаторськими знахідками. Найбільш відомі такі серії фотографій О. М. Іваницького: «Аварія Імператорського поїзду поблизу станції Борки під Харковом 17 жовтня 1888 року», «Український театр. Актори Тобілевичі», фотопортрети О. Чехова, М. Горького, В. Комісаржевської. Був удостоєний золотої та двох срібних медалей за свої фотографії, представлені на всеросійських та міжнародних виставках.
Keywords: історія Харківського університету; Харківський університет; ювілейне університетське видання; колекція портретів університетських діячів; харківський фотограф; портрет імператора Олександра І; портрет Каразіна В.Н.; надмогильний пам'ятник В.М. Каразіна у м. Миколаєві; автограф Каразіна В.Н.; автографи професорів Імператорського Харківського університету; портрети ректорів Імператорського Харківського університету з 1805 по 1905 р.; портрети осіб, які сприяли Імператорському Харківському університету; портрети професорів та викладачів історико-філологічного факультету; фотографії кабінетів та лабораторій фізико-математичного факультету; портрети професорів та викладачів фізико-математичного факультету; фотографії зоологічного та ботанічного кабінетів Імператорського Харківського університету; фотографії оранжереї фізико-математичного факультету Імператорського Харківського університету; портрети професорів та викладачів юридичного факультету; портрети професорів та викладачів медичного факультету; портрети професорів та викладачів Імператорського Харківського університету 1905 р.; фотографії клінік та аудиторій медичного факультету; портрети почесних членів Імператорського Харківського університету до 1863 р.; портрети видатних вихованців Імператорського Харківського університету; фотографії дипломів Імператорського Харківського університету; фотографії студентських квитків Імператорського Харківського університету; фотографія штрафної книги; фотографії будівель та внутрішніх приміщень Імператорського Харківського університету; фотографія фундаментальної бібліотеки Імператорського Харківського університету; портрети завідувачів фундаментальної бібліотеки та університетського архіву; портрети служителів та швейцарів Імператорського Харківського університету; фотографії пам'ятників на могилах померлих професорів Імператорського Харківського університету; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history