Переселение за пределы Украины - Яхонтов, Александр Петрович; Яхонтов, Олександр Петрович (Харьков : Тип. ОИК'а, 1926)
Постановою 9-го Всеукраїнського З'їзду Рад визнано необхідність „порушити клопотання перед Союзним Урядом щодо надання права селянам України переселятися на вільні землі інших частин Союзу. З'їзд визнає бажаним розпочати організоване переселення з цього року (1925 року). Переселенці-українці розкидані по всій території СРСР. Багато їх переселилося до районів національних меншин (Казахська, Узбецька РСР). Розкріпачення національностей, деколонізація Сибіру, ​​основні засади сільськогосподарської політики Радянської влади наполегливо вимагають нових шляхів, нових методів колонізації околиць СРСР. Мета справжньої роботи полягає в тому, щоб полегшити працівникам місць скласти реальні плани переселення, намітити ті райони, з які насамперед потрібно спрямувати організовану хвилю переселенців — з одного боку. З іншого боку — намітити й ті райони, в які ця хвиля повинна йти і вжити заходів до того, щоб не повторити помилок минулого при влаштуванні новоселів на нових місцях. вважати що мети досягнуто. П. Яхонтов. 11 листопада 1925 року
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Demography; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science::Statistics; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Ukraine; History of Ukraine; переселенці; історія України; переселенський рух; аграрна перенаселеність; переселення на Південь України; інтенсифікація сільського господарства; розвиток промисловості та відхожі промисли; кустарні промисли; переселення за межі України до революції; як влаштовувалися переселенці на нових місцях; перспективи переселення в СРСР; райони майбутнього заселення найближчими роками; умови переселення до різних районів; обстеження нових районів майбутнього переміщення українців; переселенський музей в Україні та підготовка фахівців