Начерк розвитку української літературної мови - Сумцов, Микола Федорович (Харків : Видавництво «Союз» Харківського Кредитового Союзу Кооперативів, 1918)
"Не тільки в межах України, але далеко поза ними як раз йде розмова про великий вибух національного й політичного відродження українського народу. В російських і закордонних часописах ідо-дня пішли окремі відділи про те, що робиться на Україні заходами самих тубільців, дивна річ — про нарід, якого ще так недавно не признавали, ставили за ніщо і в нівець обертали; коли ж хто випадково нагадував, що е, мовляв, такий величезний край і численний нарід, з старою слов'янською мовою, з гарною словесністю, то де там! — і слухати ніхто не хотів: такі, сякі, заживають, мовляв, німецькі марки, та й годі. Але без марок, без зайвого прикладу, український нарід прокидається від довгого сну, подібного смерті, і простяга руки до нового поширеного просвітнього, художнього й політичного життя в обставинах свого національного й економичного побуту, як добрий хазяїн на своїй власній землі і в своїй власній хаті".
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; українська літературна мова; українська мова; Гетьман Мазепа; Чернець Климентій (Зіновіїв син); Сковорода Григорій; Котляревський І.П.; Шевченко Т.Г.; Щоголів Я.І.; Руданський Степан; Кримський А.Є.; Манжура Іван; Чупринка Грицько; Вороний Микола; Філянський М.; Олесь; Франко І.Я.