Блокада и народное хозяйство в мировую войну. Очерк - Иоффе, Яков Абрамович; Іоффе, Яків Абрамович (Москва ; Ленинград : Государственное издательство. Отдел военной литературы, 1929)
За останні десятиліття до війни зростала економічна залежність окремих держав від усього світового господарства загалом. Це зумовило можливість застосування під час війни 1914—18 років. нового методу боротьби - господарської війни, в якому блокада була найдійснішою зброєю. Досвід світової війни показав, що економічна блокада може іноді приносити ще рішучіші результати, ніж безпосередні військові зіткнення на суші та на морі. У цьому нарисі розглядається блокада Німеччини та Англії, зачіпаючи інші воюючі та нейтральні країни лише залежно від ступеня їхньої участі у господарській війні. Найбільший інтерес представляє організація союзниками грандіозної "голодної" блокади Німеччини, оборонні заходи Німеччини та німецька "підводна" блокада Великобританії, яка мала на меті економічний ефект - дезорганізацію англійського народного господарства.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Military intelligence and security service; воєнна історія; Перша світова війна; The First World War; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Economic history; Англо-німецьке суперництво до світової війни 1914 -18 гг.; блокада Німеччини під час світової війни 1914—18 гг.; економічна оборона Німеччини; вплив блокади на народне господарство Німеччини; підводна війна; блокада Англії; організація союзниками „голодної” блокади Німеччини; оборонні заходи Німеччини; німецька „підводна” блокада Великобританії; дезорганізація англійського народного господарства