Вісник природознавства. – 1928. – № 3–4 (березень–квітень) - б/а (Харків : Харківське наукове товариство. Перша друкарня «Комуніст», 1928)
За рішенням президії ХНТ від 18 березня 1927 року природнича секція товариства розпочала видання «…щомісячного журналу «Вісник Природознавства», розміром на 4 друкованих аркуші…». Єдиний на Україні загально-природничий науково-популярний журнал. Орган Природничої секції Харківського наукового товариства. Редакційна колегія: заслуж. проф. Микола Білоусів, проф. Степан Рудницький і проф. Олександер Яната.
Журнал широко освітлює та виявляє: головніші досягнення природознавства та окремих його галузей на Україні в СРСР та за кордоном; наслідки вивчення природи та природних продукційних сил України та інших країн; важливіші сучасні проблеми і питання природознавства та вивчення природних продукційних сил; питання охорони природи та природних багатств; питання організації й методики природничого дослідження та навчання природознавства. А також подає: наукову хроніку, реферати, рецензії та бібліографію основної літератури, з усіх галузей природознавства, вивчення природних продукційних сил та охорони природи; інформації про діяльність природничих установ та організацій, про природничі конференції, з'їзди, експедиції тощо; ілюстрації з природи України.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Mass communication; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; Барабашів Микола, професор; Про склад поверхні місяця; астрономія; Турлей Георгій; Геолого-розвідкові роботи трестів на Україні и їхня ув’язка з роботами українських геологічних наукових установ; Схематична карта геологічно-розвідкових робіт трестів на Україні 1922–27 рр.; Лавренко Євген; Болота України; Карта розповсюдження боліт на Україні; Шалит Михайло; Колонія Ангальтських поселенців «Аскания-Нова» 3.ІІІ.1828 р. – 1-й Державний степовий заповідник Чаплі – 1928 р.; „Асканія Нова"; „Чаплі"; Рібергер Г., фото; Овчинник М.; Вивчення віку та темпу росту риб у зв’язку з завданнями рибного господарства; Зайців Дмитро; Матеріали до вивчення жуків-скрипунів Запоріжжя; Крип’якевич Іван; Саранча на Україні в XI–XVIII століттях; До біології хом’яка; Шарлемань Микола; Хом’як на Херсонщині; Волянський Богдан; Інтересні птахи; Птахи альбіноси; Храневич В., професор; Поверхневий колір у йоду; Іллічевський С.; З приводу гіпотези Н. Сушкіна про походження людини; Цікаве явище степової природи; Устінов О.; Барсов К.; Ботанічна експедиція на Центральний Кавказ; Інтернаціональний географічний конгрес у Лондоні- Кембріджу; Курціус Теодор, смерть; Шершевицький Борис; Буцура В.; Процакевич М.; Носів Ан.; Kharkiv magazine; Харків; Ukraine; History of Ukraine; Україна; природознавство; Природнича секція Харківського наукового товариства; Харківське наукове товариство; природничі науково-дослідчі установи; популяризація природничого знання