Звіт [Театрального музею], 1926–1929 - Всеукраїнська академія наук, Театральний музей; Василько, Василь Степанович; Рулін, Петро Іванович (Київ : Київ-Друк, Друга друкарня, 1930)
Потреба утворення спеціяльного театрального музею на Україні почувалася дуже давно. Про це в театральних українських колах говорилося ще в 1908—15 роках. Одначе нічого реального в цій справі не було зроблено ні до революції, ні в перші роки ії. Перших реальних заходів до утворення театрального музею на Україні вжило «Мистецьке Об'єднання Березіль» у 1923 р. Зима 1922—23 р. була взагалі дуже тяжкою що до матеріяльного стану перших революційних українських театрів («Березіль», «Театр ім. Михайличенка»). Це був час, коли в «Березолі» такі актори як: Гаккебуш, Самійленко, Бучма, Каргальський, Долина, Гірняк служили, а вірніше віддано працювали мало не круглу добу за поганенький обід та пляшку молока. Це був час надзвичайного творчого піднесення і героїзму на театральному фронті. (В. Василько-Миляїв)
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Theatre; театр; історія театру; український театр; фотографії артистів; «Березіль», театр; Театральний музей при «Березолі»; Початок театрального музею на Україні; Праця українського театрального музею; український театральний музей; українська культура