Начало книгопечатания в Москве и на Украине - Зернова, Антонина Сергеевна; Зернова, Антоніна Сергіївна (Москва: Типография Библиотеки им. В.И. Ленина, 1947)
Державна ордена Леніна бібліотека СРСР імені В.І. Леніна. Відділ рідкісних книг і естампів. Зібрання праць із книгознавства. За редакцією Н.О. Кучменко. Випуск 1. Обкладинку, титульний аркуш і заголовки малював і гравірував на дереві Б. В. Грозевський.
Собрание работ по книговедению. Вып.1
Це дослідження є першим у серії, призначеній служити розробці питань наукового книгознавства - дисципліни порівняно молодої і далеко ще не усталеної. Відділ рідкісних книг ставить собі за мету насамперед довести до відома і зібрати відповідні матеріали, що є необхідною передумовою для побудови на їх основі системи наукового книгознавства. Видавані роботи матимуть різноманітний характер: 1) оригінальні науково-дослідні праці; 2) вичерпні зведення з окремих галузей книгознавства; 3) публікації першоджерел і матеріалів з коментарями; 4) переклади іноземних творів з таких питань, але з яких література російською мовою або зовсім відсутня, або недостатня. Видавана в першому випуску праця представляє результат багаторічних занять автора над першоджерелами друкарства в Росії та на Україні. Хоча з цього питання написано чимало, проте праця т. Зернової в багатьох частинах відкриває або зовсім невідомі, або такі, що ігнорувалися колишніми дослідниками, факти, і дає їм частково абсолютно оригінальне висвітлення, частково перетворює на достовірність такі погляди, яким раніше можна було надавати лише значення гіпотез. Випуск 2 містить дослідження А. Ф. Коростіна "Початок літографії в Росії", також ґрунтоване на фактах, уперше відкритих або недостатньо вивчених. Таким чином, два перші випуски нашої серії показують у новому світлі виникнення в Росії двох основних способів розмноження книг - друкарні та літографії. Обидва випуски були надруковані в 1941 р. перед самим початком Великої Вітчизняної війни і лежали готові в друкарні "Друкарський двір" у Ленінграді; вони цілком згоріли під час пожежі друкарні. З технічних причин передрук 1 випуску затримався до 1947 р., а випуск 2 був передрукований у 1943 році.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; первая типография в Москве; типография Ивана Федорова в Москве; типография Ивана Федорова во Львове; типография Ивана Федорова в Остроге; применение типографского материала Ивана Федорова после его смерти; начало книгопечатания; книгопечатание; шрифты шести анонимных изданий; украшение из Евангелия 4-го шрифта; заставка и инициалы из Евангелия 4-го шрифта; заставки из Часовника 1565 г.; заставка из Апостола 1564 г.; концовка из Апостола 1564 г.; инициалы из книги Versehung von Leib. Seele, Ehre und Gut. Nürnberg 1489; герб Г. А. Ходкевича из заблудовской Псалтири с Часословцем 1570 г.; заставка из Апостола 1564 г.; заставка из Острожской Библии; страница из „Грамматики еллино-славянского языка". Львов, 1591; заставки из Московского Апостола 1564 г.; заставки из Львовского Апостола 1574 г.; составная концовка из Львовского Октоиха 1630 г.; заставка из Часовника 1565 г.; заставки из Московского Часовника 1565 г.; водяные знаки из Евангелия 1-го шрифта; водяные знаки из Псалтири 1-го шрифта; водяные знаки из Триоди постной 2-го шрифта; водяные знаки из Евангелия 3-го шрифта; виды инициала И из Острожской Библии; водяные знаки в анонимных изданиях; варианты Острожской Библии; синоптическая таблица, показывающая употребление подлинных досок московского орнамента Ивана Федорова в позднейших изданиях; синоптическая таблица, показывающая употребление досок заблудовского орнамента Ивана Федорова в позднейших изданиях; синоптическая таблица, показывающая употребление досок львовского орнамента Ивана Федорова в позднейших изданиях; синоптическая таблица, показывающая употребление досок острожского орнамента Ивана Федорове в позднейших изданиях; книговедение; научное книговедение; Коростин Алексей Фёдорович; начало литографии в России; перша друкарня у Москві; друкарня Івана Федорова у Москві; друкарня Івана Федорова у Львові; друкарня Івана Федорова в Острозі; застосування друкарського матеріалу Івана Федорова після його смерті; початок друкарства; друкарство; шрифти шести анонімних видань; прикраса з Євангелія 4-го шрифту; заставка та ініціали з Євангелія 4-го шрифту; заставки з Часовника 1565 р.; заставка з Апостола 1564 р.; кінцівка з Апостола 1564 р.; ініціали з книги Versehung von Leib. Seele, Ehre und Gut. Nürnberg 1489; заставка з Апостола 1564 р.; герб Г. А. Ходкевича із заблудовського Псалтиря з Часословцем 1570 р.; заставка з Острозької Біблії; сторінка з "Граматики елліно-слов'янської мови". Львів, 1591; заставки з Московського Апостола 1564 р.; заставки зі Львівського Апостола 1574 р.; складена кінцівка зі Львівського Октоїха 1630 р.; заставка з Часовника 1565 р.; заставки з Московського Часовника 1565 р.; водяні знаки з Євангелія 1-го шрифту; водяні знаки з Псалтиря 1-го шрифту; водяні знаки з Тріоді пісної 2-го шрифту; водяні знаки з Євангелія 3-го шрифту; види ініціала І з Острозької Біблії; водяні знаки в анонімних виданнях; варіанти Острозької Біблії; синоптична таблиця, що показує вживання справжніх дощок московського орнаменту Івана Федорова в пізніших виданнях; синоптична таблиця, що показує вживання дощок заблудовського орнаменту Івана Федорова в пізніших виданнях; синоптична таблиця, що показує вживання дощок львівського орнаменту Івана Федорова в пізніших виданнях; синоптична таблиця, що показує вживання дощок острозького орнаменту Івана Федорова в пізніших виданнях; книгознавство; наукове книгознавство; Коростін, Олексій Федорович; початок літографії в Росії