Вісник природознавства. – 1928. – № 1 (січень) - б/а (Харків : Харківське наукове товариство. Держдрукарня «Харків-Друк», 1928)
Єдиний на Україні загально-природничий науково-популярний журнал. Орган Природничої секції Харківського наукового товариства. Редакційна колегія: заслуж. проф. Микола Білоусів, проф. Степан Рудницький і проф. Олександер Яната. Журнал широко освітлює та виявляє: головніші досягнення природознавства та окремих його галузей на Україні в СРСР та за кордоном; наслідки вивчення природи та природних продукційних сил України та інших країн; важливіші сучасні проблеми і питання природознавства та вивчення природних продукційних сил; питання охорони природи та природних багатств; питання організації й методики природничого дослідження та навчання природознавства. А також подає: наукову хроніку, реферати, рецензії та бібліографію основної літератури, з усіх галузей природознавства, вивчення природних продукційних сил та охорони природи; інформації про діяльність природничих установ та організацій, про природничі конференції, з'їзди, експедиції тощо; ілюстрації з природи України.
За рішенням президії ХНТ від 18 березня 1927 року природнича секція товариства розпочала видання «…щомісячного журналу «Вісник Природознавства», розміром на 4 друкованих аркуші…».
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Mass communication; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES; Kharkiv magazine; Харків; Ukraine; Україна; природознавство; Природнича секція Харківського наукового товариства; Харківське наукове товариство; природничі науково-дослідчі установи; популяризація природничого знання; Михайловський Михайло, професор; До питання про оптимальний тип живих організмів; Рудницький Степан, професор; Вигаслі вулкани українського Закарпаття; Широких Іван, професор; Проблема еволюції на конгресах у Берліні та Ленінграді; Підоплічка Іван; До біології хом’яка; Шарлемань М.; Інтересні птиці; Білоусів Микола, засл. професор; Сучасний стан Шлейден-Шванової клітинної теорії; Бризгалін Георгій; Про світову охорону природи та міжнародні конгреси в цій справі; Барсов К.; Соколовський О., професор; Рекало Євген Лукич, професор, ювілей; Процакевич М.; Федоровський О., професор